Dzięki uprzejmości Pana Piotra Pogorzelskiego, młodzież miała okazję zapoznać się ze specyfiką pracy w gastronomii, z układem pomieszczeń i jego wyposażeniem, czyli ze sprzętem i urządzeniami stosowanymi na różnych etapach produkcji kulinarnej. Uczniowie mogli obserwować pracowników podczas ich pracy, mogli stanąć za barem, a nawet sporządzić samodzielnie pizzę.
Z zadaniem przygotowania własnej pizzy zmierzyli się Aleksandra, Ania oraz Mateusz i Kamil. Pod czujnym okiem Pani Kasi,przyszli kucharze dzielili ciasto, formowali, komponowali dodatki, wypiekali i dzielili na porcje. Wszyscy z powierzonym zadaniem poradzili sobie wyśmienicie.
Najmilszą częścią wizyty w MANHATTANIE była degustacja lodów oraz przygotowanych przez uczniów pizz. Przemili pracownicy, miła, serdeczna atmosfera sprawiły, że uczniowie czuli się komfortowo.
Myślę, że tę wizytę uczniowie zapamiętają na długo, ponieważ była to najlepsza lekcja zawodu. Bo najlepiej uczyć się poprzez obserwację gastronomicznej rzeczywistości.
Dyrekcja SOSW w Wyszkowie wraz z uczniami i opiekunami składa serdeczne podziękowania Panu Piotrowi Pogorzelskiemu, za życzliwe przyjęcie młodzieży i opiekunów. Jesteśmy wdzięczni za zaznajomienie uczniów klas zawodowych i gimnazjum ze specyfiką pracy w gastronomii. Była to najlepsza lekcja zawodu dla naszych uczniów w roku „szkoły zawodowców”.
P.S. Panie Piotrze, pizza i lody były pyszne! Dziękujemy!!!
Izabela Kowalska, Małgorzata Pilacińska
Źródło: SOSW