REKLAMA

AKTUALNOŚCIMiastoPowiatSportRozrywkaNaukaTurystykaNa SygnaleKącik PrasowyKulturaPrzetargi i komunikatyWybory

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe

Kącik Prasowy

Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi. Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie. 

REKLAMA

Orzechowiec Tomka - przepis z restauracji Ferment Praski

Składniki na ciasto:

•    500 g mąki pszennej
•    2 jajka
•    100 g masła
•    100 g cukru
•    2 łyżki miodu
•    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:

•    300 g łuskanych orzechów włoskich 
•    100 g cukru
•    100 g masła
•    2 łyżki miodu

Składniki na krem:

•    100 g cukru pudru
•    500 ml mleka
•    2 łyżki mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    200 g masła

Przygotowanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą - rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.

Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić. 
Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

* Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.

** Krem: Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Świąteczne ciastko śliwkowe - przepis z restauracji Koneser Grill

Składniki:

•    115 g masła
•    180 g brązowego cukru
•    4 jaja
•    220 g maki
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    2 g cynamonu
•    1 g mielonych goździków
•    275 g wrzącej wody 
•    115 g wędzonych śliwek
•    115 g rodzynek
•    1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.  

Art. zewnętrzny

REKLAMA

Elwira Czechowska

Udostępnij:


Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

REKLAMA

OSTATNIE KOMENTARZE

Raport oddziaływania na środowisko jednak potrzebny
Czemu w Wyszkowie śmierdzialo cała noc dymem i dalej śmierdzi?
Wyszków
„Nie kosztem zdrowia i życia ludzi". Dyrektor projektu budowy linii 400 kV odpowiada
P. Godlewski kłamie. Na liście, na której ja też się podpisałam, były podpisy mieszkańców Bud Przetycz, Chrzczanki, Znamiączek i Starego Bosewa. Widać, że nawet nie przejrzał tej listy. Od niektórych domów linia przebiega w odległości kilkudziesięciu metrów. Ode mnie 160m. Ale zgadzam się z poprzednikami, że wszystko już dawno panowie "władza" ustalili i za nic mają protesty ludzi. Na zebraniu nas obrażali i ignorowali, a teraz udają, że odbyli konsultacje. Chyba sami ze sobą...
Mieszkanka gm. Długosiodło
Raport oddziaływania na środowisko jednak potrzebny
zaczyna się to robić ciekawe? skoro nie wydano zgody, to dlaczego zostały pobudowane boksy na przyjmowanie odpadów??? czy istnieją jakieś przepisy budowlane ?czy każdy sobie robi co chce???
anonim
REKLAMA

KALENDARZ WYDARZEŃ

28
Czwartek
Styczeń 2021
Styczeń
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
28293031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
imieniny:
Agnieszki, Kariny, Lesława

REKLAMA

pl.jooble.org PRACA