REKLAMA

REKLAMA

Słodkie sekrety świątecznych wypieków. Z tymi przepisami Boże Narodzenie będzie wyjątkowe

Autor: Elwira Czechowska

Kącik Prasowy | Czwartek, 24 gru 2020 01:19

Wigilijna kolacja to czas spędzany razem, w gronie najbliższych. Nie może na niej zabraknąć tradycyjnych dwunastu potraw. Pierogi z kapustą i grzybami, karp, barszcz z uszkami albo zupa grzybowa – tylko tej nocy smakują tak wyjątkowo. Wspomnienia świątecznych dań i radosnych chwil wracają potem do nas przez długie miesiące, a przepisami na te ulubione dzielimy się z innymi. Swoje sekrety na najlepsze bożonarodzeniowe wypieki zdradzają: Tomasz Dąbrowski – szef kuchni restauracji Ferment Praski i Piotr Wójcik – szef kuchni Koneser Grill, które znajdują się w Centrum Praskim Koneser w Warszawie. 

Kącik Prasowy

REKLAMA

Orzechowiec Tomka - przepis z restauracji Ferment Praski

Składniki na ciasto:

•    500 g mąki pszennej
•    2 jajka
•    100 g masła
•    100 g cukru
•    2 łyżki miodu
•    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na masę orzechową:

•    300 g łuskanych orzechów włoskich 
•    100 g cukru
•    100 g masła
•    2 łyżki miodu

Składniki na krem:

•    100 g cukru pudru
•    500 ml mleka
•    2 łyżki mąki pszennej
•    2 łyżki mąki ziemniaczanej
•    200 g masła

Przygotowanie:

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Pierwszą - rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około pół centymetra. Następnie razem z papierem ułożyć w foremce i ponakłuwać równomiernie widelcem. Włożyć do piekarnika (tryb góra-dół) rozgrzanego do 170°C na kwadrans, a następnie wyjąć i ostudzić.

Później rozwałkować drugą połowę ciasta i położyć z papierem na pustej blasze. Przed upieczeniem tej części umieścić na nim przestudzoną masę orzechową*. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 15 minut, a następnie ostudzić. 
Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury (opcjonalnie), a następnie przełożyć kremem** i przykryć drugim plackiem z orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

* Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i ciągle mieszając, gotować przez chwilę, aż płyn zacznie gęstnieć i karmelizować orzechy.

** Krem: Mąkę pszenną i ziemniaczaną roztrzepać w połowie szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać zawiesinę. Mieszając, gotować na małej mocy palnika aż zacznie gęstnieć. Ostudzić. Masło utrzeć, a następnie dokładać po łyżce wystudzonej, kremowej masy – do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Świąteczne ciastko śliwkowe - przepis z restauracji Koneser Grill

Składniki:

•    115 g masła
•    180 g brązowego cukru
•    4 jaja
•    220 g maki
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    2 g cynamonu
•    1 g mielonych goździków
•    275 g wrzącej wody 
•    115 g wędzonych śliwek
•    115 g rodzynek
•    1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Śliwki i rodzynki zalać wrzątkiem wymieszanym z sodą. Odstawić do ostygnięcia, a następnie zblendować na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem. Ucierając, wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać puree śliwkowe, a potem przesianą mąkę z przyprawami. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki i piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Gotowe ciastka podawać z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi i sosem toffi.  

Art. zewnętrzny

REKLAMA


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA