REKLAMA

AKTUALNOŚCIMiastoPowiatSportRozrywkaNaukaTurystykaNa SygnaleKącik PrasowyKulturaPrzetargi i komunikatyWybory

Jaką brytfannę wybrać do pieczenia mięsa, ryb i warzyw?

Kącik Prasowy

Na rynku znajdziemy mnóstwo brytfann, wykonanych z różnego rodzaju materiałów, w różnych kolorach, kształtach oraz wielkościach. Ale jakie naczynie wybrać, by jak najlepiej sprawdziło się do użytku w kuchni? Postawić na sprawdzonego producenta, a może na wielkość, lekkość, solidność materiału lub design? Na pewno każdy pokieruje się osobistymi potrzebami oraz własnym gustem, jednak by ułatwić podjęcie tej decyzji, warto zapoznać się z małym poradnikiem zakupowym.

REKLAMA

Praktyczna brytfanna i jej zastosowanie

Brytfanna to bardzo uniwersalne naczynie, które umożliwi przygotowanie praktycznie każdej potrawy. Jej najważniejsze cechy i zalety:

  • może służyć w kuchni nie tylko jako naczynie do zapiekania, ale również jako garnek lub patelnia,
  • można w niej piec, gotować, dusić oraz smażyć potrawy,
  • sprawdzi się do mięs, warzyw, ryb, a także do ciast i domowych wypieków,
  • można w niej gotować smaczne i zdrowe zupy,
  • równomiernie się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło,
  • zazwyczaj posiada dwa wygodne uchwyty, dzięki którym można ją bezpiecznie i komfortowo przenosić,
  • nie trzeba używać w niej dużej ilości tłuszczu,
  • może być wykonana z różnych materiałów, dostępna w wersji z powłoką lub bez,
  • niektóre modele są wyposażone w pokrywkę z aromatyzerem lub w ruszt.

Zalet tych praktycznych naczyń jest oczywiście jeszcze więcej. Nie ma więc żadnych wątpliwości, że solidna gęsiarka przyda się w każdej kuchni.

brytfanna-aluminiowa-z-pokrywka.jpg

Znani producenci brytfann

Czy warto zwracać uwagę na markę przy wyborze brytfanny? Nie jest to główne kryterium wyboru, ale oczywiście ma znaczenie. Produkty renomowanych producentów są zawsze pewniejszym wyborem niż artykuły pochodzące od nieznanych firm. Nie oznacza to jednak, że tylko markowe naczynia sprawdzą się w naszych kuchniach. Zawsze zwracajmy uwagę również na inne aspekty, takie jak materiał wykonania, pojemność czy dostosowanie do danej kuchenki. Wielu renomowanych producentów posiada w swojej ofercie brytfanny wykonane z różnego rodzaju materiałów. Na szczególną uwagę zasługują takie marki jak Chasseur, specjalizująca się w produkcji długowiecznych brytfann żeliwnych, WMF, Kinghoff i Fissler oferujące naczynia ze stali nierdzewnej oraz Emalia Silesia Rybnik, w której ofercie znajdziemy aluminiowe brytfanny emaliowane, przeznaczone do zdrowego gotowania nawet dla alergików i dzieci.

Artykuły oferowane przez tych znanych producentów są wyprodukowane z materiałów najwyższej jakości i w oparciu o najnowsze technologie. Warto przyjrzeć się również ofercie takich producentów jak Ambition, Florina, Konighoffer, Starke, Küchenprofi, Silit czy Skeppshult.

Materiały wykonania

Brytfanny mogą być wykonane z przeróżnych materiałów, a pokrywać je mogą różne powłoki. Każdy rodzaj ma swoje zalety i wady:

  • Jednym z popularniejszych typów gęsiarek jest brytfanna aluminiowa, lekka, dobrze przewodząca ciepło i pozwalająca na oszczędność energii w kuchni. Taka gęsiarka posiada najczęściej powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw, teflonową, tytanową, ceramiczną lub kamienną. Obecność powłoki wymusza stosowanie przyborów kuchennych wykonanych z silikonu, plastiku, nylonu lub drewna, by jej nie uszkodzić.
  • Dużo odporniejszym materiałem wykonania jest stal nierdzewna. Brytfanny stalowe nie wymagają żadnej powłoki, są odporne na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, rdzewienie i odkształcenia. Są higieniczne i nie straszne im wysokie temperatury. Często też dostępne są modele z rusztem.
  • Z kolei brytfanna żeliwna to klasyka sama w sobie. Mawia się, że żeliwo jest długowieczne. I jest w tym dużo prawdy! Żeliwne naczynia są niezwykle wytrzymałe i niemal niezniszczalne. Równomiernie rozprowadzają ciepło i na długo je utrzymują. Mogą być wykonane z surowego żeliwa lub pokryte gładką powłoką emaliowaną, na którą to trzeba będzie uważać, by jej nie zarysować. Brytfanny żeliwne są jednak ciężkie i zazwyczaj droższe od innych gęsiarek.

brytfanna-zeliwna-z-pokrywka.jpg

  • Jeśli zależy nam na naczyniu emaliowanym, możemy szukać również wśród wyrobów z aluminium. Aluminiowe brytfanny emaliowane są lżejsze od tych żeliwnych, szybciej się nagrzewają, a są tak samo bezpieczne w użytkowaniu. Emalia nie wydziela bowiem szkodliwych substancji i jest nieszkodliwa w kontakcie z żywnością. Produkty nią pokryte polecane są do przygotowywania posiłków dla dzieci i alergików. Nie może być jednak żadnych zarysowań ani odprysków po wewnętrznej stronie naczynia. Wady? Aluminium jest mniej odporne na uszkodzenia niż stal czy żeliwo.
  • Dostępne są także brytfanny wykonane w całości z nowoczesnego silikonu, ceramiki (najczęściej glazurowane), gliny (znane jako garnki rzymskie) lub ze szkła (klasyczne naczynia żaroodporne).

Jaka wielkość i jaki kształt brytfanny?

Wybór pojemności oraz kształtu gęsiarki powinien pozostać do indywidualnej decyzji każdego, kto zdecyduje się na ten produkt. Czym natomiast powinien być podyktowany? Przede wszystkim wielkością dania, które będziemy chcieli w naczyniu przygotować. Brytfanna do pieczenia mięsa, drobiu w całości, gotowania warzyw czy przyrządzania zapiekanek powinna być na tyle duża, aby można było przygotować w niej obiad dla wszystkich domowników. Nie będziemy zatem kupować małej, litrowej brytfanny, jeśli w domu jest kilka osób. Mniejsze naczynia przydadzą się osobom mieszkającym w pojedynkę lub parom. Dla rodziny z dziećmi lub wielopokoleniowej idealna będzie duża gęsiarka, z której zaserwujemy obiad na kilka lub nawet kilkanaście talerzy. Dostępne w szerokiej ofercie są naczynia od 1 litra do nawet 16 litrów pojemności, dzięki czemu jest w czym wybierać.

Jeśli zdecydujemy, że brytfanna do piekarnika i na kuchenkę będzie miała służyć jako główne naczynie do przygotowania potraw na rodzinne imprezy i przyjęcia, to warto by była odpowiednio pojemna i duża. Dzięki temu przyrządzona w niej potrawa z pewnością uraczy wszystkich zaproszonych gości.

Kształty brytfann są bardzo różne. Mogą być one:

  • okrągłe,
  • owalne,
  • kwadratowe,
  • prostokątne.

Kolorowy zawrót głowy

Dzięki bardzo szerokiej gamie produktów oferowanych na rynku, możemy wybrać taki kolor brytfanny, który dopasuje się zarówno do posiadanych naczyń, jak i do kuchennej aranżacji. Możemy wybrać brytfannę w soczystym kolorze czerwonym, pomarańczowym czy niebieskim lub zdecydować się na jasną wersję w kolorze białym lub ecru. Dostępne są też klasyczne brytfanny czarne, grafitowe lub szare. Jeśli postawimy na odważne kolory, możemy mieć pewność, że naczynie będzie świetnie kontrastować z aranżacją wnętrza. Z kolei stawiając na klasyczną brytfannę w jasnym lub ciemnym kolorze, mamy pewność, że uda nam się ją skompletować z posiadanymi garnkami oraz patelniami.

Brytfanna z pokrywką czy bez? A może z rusztem?

Jeśli zdecydujemy się na kupno brytfanny, musimy zastanowić się, jakie potrawy będziemy w niej najczęściej przygotowywać. Jeżeli będą to dania wymagające ciągłego obiegu pary wodnej, które długo będziemy dusić na małym ogniu, najlepiej zdecydować się na produkt z pokrywką. Jeśli natomiast chcemy używać naczynia do pieczenia wytrawnych potraw z chrupiącą, złocistą skórką oraz do przygotowywania słodkich wypieków, możemy postawić na produkt bez pokrywki. Należy jednak pamiętać, że pokrywka dołączona do brytfanny będzie do niej idealnie dopasowana. A jeśli zamierzamy dokupić taką pokrywę osobno, to musimy liczyć się z tym, że nie w każdym przypadku będzie ona tak dobrze dopasowana jak ta, która od razu znajduje się w zestawie z naczyniem.

brytfanna-ze-stali-nierdzewnej-z-rusztem.jpg

Ciekawym rozwiązaniem są również proponowane przez producentów brytfanny z rusztem. Umieszczony na dnie ruszt sprawia, że tłuszcz wytapiający się z pieczonego mięsa nie wchłania się w potrawę, ale ocieka na dno, a sama potrawa nie przywiera do powierzchni. Tak upieczona potrawa jest dużo zdrowsza i jednolicie przyrumieniona.

Brytfanna będzie doskonałym rozwiązaniem do każdej kuchni. Jako wielofunkcyjne naczynie sprawdzi się podczas przyrządzania potraw każdego dnia, ale i na specjalne okazje dla całej rodziny i zaproszonych gości.

Art. zewnętrzny

REKLAMA
Admin Admin

Udostępnij:


POLECANE FIRMY

REKLAMA

OSTATNIE KOMENTARZE

Duża awaria wodociągu
Witam, W związku z Pani komentarzem proszę powiedzieć na jakiej podstawie twierdzi Pani, że pracownicy inwestora pracują bez planów? Czy Pani osobiście doły kopie na tej budowie? Pozdrawiam, Tomasz
Tomasz
Wyrok za "zakupy z koronawirusem"
jak sprawdza się czy ktoś jest zarażony tym konkretnie koronawirusem skoro nie ma środka do sprawdzania tego? Bo tzw "testów" nie można brać na poważnie skoro one ani nie są do tego przeznaczone, sporo jest wadliwych, a jak już wykryją coś - to wykrywają różne koronawirusy i wirusy - więc nie wwiadomo czy akurat wykryły tego którego akurat w organiźmie szukamy?
ola
Darmowa kolej w Dzień bez Samochodu
Chętnie skorzystał bym z jazdą koleją do pracy, lecz nawet darmowy przejazd nie jest na tyle atrakcyjny by z niego skorzystać. Zbyt długa podróż i przesiadki.
Pasażer
REKLAMA

KALENDARZ WYDARZEŃ

27
Niedziela
Wrzesień 2020
Wrzesień
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1234
imieniny:
Damiana, Mirabeli, Wincentego

REKLAMA

pl.jooble.org PRACA