REKLAMA

REKLAMA

"Gajowianki" ze smakiem

Autor: Elwira Czechowska

Powiat | Poniedziałek, 28 paź 2019 20:00

Domowym chlebem, zupą, drożdżowym ciastem, dymem z ogniska pachniało minionej soboty w całym Gaju za sprawą Koła Gospodyń Wiejskich. Realizując projekt "Smaki łączą pokolenia", "Gajowianki" zaprosiły do udziału w warsztatach pieczenia chleba. Tradycyjne polskie smaki naprawdę połączyły tego dnia pokolenia.

REKLAMA

KGW "Gajowianki" pozyskało dofiansowanie z Lokalnej Grupy Działania na realizację projektu "Smaki łączą pokolenia...". W ramach projektu 26 października odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne. Gospodynie: Milena Stokowska, Aneta Baranowska, Grażyna Połodziuk, Renata Tymińska, Grażyna Paź, Ewa Rosińska, Anna Kornacka zdradziły na warsztatach tajniki m.in. wypieku domowego chleba. Wszyscy chętni mogli zrobić i upiec na prawdziwym zakwasie lub wersję uproszczoną na drożdżach. Zwłaszcza najmłodsi uczestnicy spotkania z zainteresowaniem zgłębiali kolejne etapy wyrobu chleba - z zapałem mieszały mąkę z wodą, zakwasem, wsypywały dodatki, czyli według upodobań nasiona, żurawiny lub pestki. Potem jeszcze chleb musiał wyrosnąć i do pieca.

- Chleb lubi ciepło i lubi dużo serca. Jak jest ciepło i serce to będzie dobry chleb - mówiły gospodynie.

W oczekiwaniu na chleb, "Gajowianki" pokazały, jak przyrządzić masło domowej roboty - w sam raz do ciepłego pulchnego bochna. Goście mogli też skosztować smakołyków przygotowanych wcześniej przez "Gajowianki" - konfitur, dżemów, ciasta, chleba, kaszanki czy gorącej grochowej zupy. Dla dzieci przygotowano atrakcje na świeżym powietrzu. Były zabawy ruchowe i konkurencje sportowo-rekreacyjne, które pomogli przeprowadzić młodzi wolontariusze z SP w Zabrodziu. Najmłodsi chętnie wykonywali postaci z ziemniaków. Zwieńczeniem wydarzenia było ognisko z kiełbaskami, gdzie przy akompaniamencie akordeonu mieszkańcy Gaju i goście wykonywali tradycyjne przyśpiewki. Pogoda tego dnia dopisywała, humory również. Atmosfera była iście rodzinna. Gościem warsztatów był m.in. wójt gminy Zabrodzie Krzysztof Jezierski. 

W ramach projektu w 16 listopada odbędą się jeszcze warsztaty kwaszenia kapusty, a 13 grudnia - lepienia pierogów. 

Zainteresowanym podajemy przepis na chleb domowej roboty na drożdżach:

0,5 kg mąki krupczaki

1,5 kg mąki żytniej typ 2000

10 dkg drożdży

4 łyżki cukru

2 łyzki soli

2 x 0,9 l wody

Składniki wymieszać, wsypać ulubione dodatki np. pestki, żurawinę lub otręby

Ciasto musi być lepkie, zwarte, nie za rzadkie. Pieczemy 15 minut w temperatrue 230 stopni, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 45 minut. Z podanych proporcji wychodzą trzy podłużne blaszki chleba.

REKLAMA

Tagi.


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

Usługi branżowe
"LEK-MET" Andrzej Wrzesiński - Skup Złomu Stalowego i Metali Kolorowych

Leśna 40 (obok Cynkometu) 07-202 Wyszków

[email protected]

29-742-30-14, 797-633-676

www.lekmet.pl

Zajęcia dla dorosłych
Akademia Umiejętności PAN HILARY

ul. Daszyńskiego 27 07-200 Wyszków

[email protected]; [email protected]

531 931 200

Dziecko
Żłobek Jadwinia

ul. Jana Kochanowskiego 70C 07-201 Lucynów Duży

[email protected]

506 873 194

www.jadwinia.edu.pl

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA