KGW "Gajowianki" pozyskało dofiansowanie z Lokalnej Grupy Działania na realizację projektu "Smaki łączą pokolenia...". W ramach projektu 26 października odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne. Gospodynie: Milena Stokowska, Aneta Baranowska, Grażyna Połodziuk, Renata Tymińska, Grażyna Paź, Ewa Rosińska, Anna Kornacka zdradziły na warsztatach tajniki m.in. wypieku domowego chleba. Wszyscy chętni mogli zrobić i upiec na prawdziwym zakwasie lub wersję uproszczoną na drożdżach. Zwłaszcza najmłodsi uczestnicy spotkania z zainteresowaniem zgłębiali kolejne etapy wyrobu chleba - z zapałem mieszały mąkę z wodą, zakwasem, wsypywały dodatki, czyli według upodobań nasiona, żurawiny lub pestki. Potem jeszcze chleb musiał wyrosnąć i do pieca.
- Chleb lubi ciepło i lubi dużo serca. Jak jest ciepło i serce to będzie dobry chleb - mówiły gospodynie.
W oczekiwaniu na chleb, "Gajowianki" pokazały, jak przyrządzić masło domowej roboty - w sam raz do ciepłego pulchnego bochna. Goście mogli też skosztować smakołyków przygotowanych wcześniej przez "Gajowianki" - konfitur, dżemów, ciasta, chleba, kaszanki czy gorącej grochowej zupy. Dla dzieci przygotowano atrakcje na świeżym powietrzu. Były zabawy ruchowe i konkurencje sportowo-rekreacyjne, które pomogli przeprowadzić młodzi wolontariusze z SP w Zabrodziu. Najmłodsi chętnie wykonywali postaci z ziemniaków. Zwieńczeniem wydarzenia było ognisko z kiełbaskami, gdzie przy akompaniamencie akordeonu mieszkańcy Gaju i goście wykonywali tradycyjne przyśpiewki. Pogoda tego dnia dopisywała, humory również. Atmosfera była iście rodzinna. Gościem warsztatów był m.in. wójt gminy Zabrodzie Krzysztof Jezierski.
W ramach projektu w 16 listopada odbędą się jeszcze warsztaty kwaszenia kapusty, a 13 grudnia - lepienia pierogów.
Zainteresowanym podajemy przepis na chleb domowej roboty na drożdżach:
0,5 kg mąki krupczaki
1,5 kg mąki żytniej typ 2000
10 dkg drożdży
4 łyżki cukru
2 łyzki soli
2 x 0,9 l wody
Składniki wymieszać, wsypać ulubione dodatki np. pestki, żurawinę lub otręby
Ciasto musi być lepkie, zwarte, nie za rzadkie. Pieczemy 15 minut w temperatrue 230 stopni, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 45 minut. Z podanych proporcji wychodzą trzy podłużne blaszki chleba.