REKLAMA

AKTUALNOŚCIMiastoPowiatSportRozrywkaNaukaTurystykaNa SygnaleKącik PrasowyKulturaPrzetargi i komunikatyWybory

Sekrety dobrej restauracji. Czym powinna się wyróżniać?

Kącik Prasowy

W ostatnim czasie restauracje zdobywają jeszcze lepszą pozycję na rynku i są odwiedzane przez naprawdę wielu osób. Między innymi dlatego właściciele punktów gastronomicznych prześcigają się w coraz to nowych pomysłach, aby przyciągnąć jak najwięcej klientów. W czym tak naprawdę tkwi sekret dobrej restauracji? W tym artykule spróbujemy na to pytanie odpowiedzieć.

REKLAMA

Restauracje, szczególnie te godne uwagi, niegdyś były głównie zarezerwowane dla dużych ośrodkach miejskich. Dodatkowo same ceny często były naprawdę wygórowane. Świat jednak poszedł naprzód, społeczeństwo zaczęło się bogacić i poszukiwać coraz więcej rozrywek za większe pieniądze. Dlatego też miejsc z dobrą kuchnią z całego świata w ostatnich ok. 5 latach powstało naprawdę wiele. Także w mniejszych miastach. Świadczy to o naprawdę dużej konkurencji w tej branży, dlatego warto zadbać o każdy szczegół, aby się wyróżniać i przyciągać nie tylko swoim unikalnym stylem czy kartą dań.

Planowanie to podstawa

Przede wszystkim dobra kuchnia obroni naprawdę wiele niedociągnięć w innych aspektach, dlatego warto zacząć właśnie od niej. Pierwszym krokiem przy startowaniu z gastronomicznym biznesem powinno być rozplanowanie najważniejszych dań i kierunku kulinarnego, w jakim ma podążać cała restauracja. Może to być kuchnia włoska lub konkretny typ jedzenia, np. burgery. Kiedy już ta decyzja zostanie podjęta, warto wybrać lokal, w którym wszystko będzie się działo. Zazwyczaj jest to kwestia zależna od pieniędzy i sytuacji na rynku nieruchomości, jednak ważne jest, aby znaleźć miejsce na kluczowe pomieszczenia jak kuchnia czy magazyn, a przy tym pozostawić odpowiednią przestrzeń dla przyszłych klientów.

Bardzo ważny jest też wybór obsługi. Oprócz doświadczenia w swoim fachu, szczególnie w kontekście przyszłych kucharzy, ważne jest nastawienie pracowników do życia i samej pracy. Pozytywny i zmotywowany zespół potrafi osiągnąć dużo więcej w krótszym czasie. Miła atmosfera przekłada się także na stosunek do klientów. Coraz więcej osób zwraca uwagę na odpowiednie podejście do ich wizyty, dlatego za wszelką cenę należy unikać osób, które mogą nie spełnić takich wymagań. Często nie da się tego zweryfikować podczas procesu rekrutacji. Kiedy jednak nieprzyjemne sytuacje zaczną zdarzać się zaraz po ruszeniu z gastronomicznym biznesem, nie bój się zmian w zespole. Zniszczonej reputacji w branży, w dużej mierze opartej na szybko pojawiających się opiniach w internecie, nie odbudujesz tak łatwo. Niejeden restaurator przekonał się o tym na własnej skórze.

Postaw na wystrój

Kluczowy jest także wystrój danego miejsca. Tutaj musisz zadecydować w jakim kierunku ma podążać jego styl. Oczywiście wskazane są eksperymenty, łączenie różnych nurtów i zabawa formą. Najpopularniejsze miejsca zazwyczaj właśnie wyróżniają się budowanym od początku specyficzną i trafiającą w gustach restauracyjnych bywalców wizerunkiem połączonym z interesującym klimatem. Same meble mają kolosalne znaczenie, bo oprócz bycia wygodnymi i wytrzymałymi, muszą także przyciągać wzrok swoim wyglądem. Meble restauracyjne LOFT Decora są stworzone właśnie na bazie takiego połączenia. Warto się nimi zainteresować, szczególnie, jeśli poszukujesz drewnianych propozycji z duszą.

Lokal wynajęty, ekipa zatrudniona, meble z dekoracjami rozmieszczone. Co dalej? Teraz warto wrócić do wcześniej wspomnianej podstawy, czyli samego jedzenia. Wraz z kucharzami należy wybrać najlepsze propozycje, mieszczące się we wcześniejszych założeniach i stopniowo dopracowywać je do perfekcji. Jeśli danie, które jest proponowane w danej restauracji, będzie naprawdę znakomite, wtedy samodzielnie poprowadzić dane miejsce ku gastronomicznemu sukcesowi. Oczywiście nie jest to regułą i warto bronić się jak największą liczbą pozycji z karty dań. Aby pobudzić apetyt klientów jeszcze bardziej, zadbaj także o odpowiedni zapach w pomieszczeniach dla klientów. Zapach unoszący się z kuchni nie zawsze jest zachęcający, dlatego warto pomyśleć o sprawnej wentylacji i umieszczeniu profesjonalnych odświeżaczy powietrza, szczególnie jeśli chcesz prowadzić eleganckie miejsce.

Ciężka praca i doświadczenie

Podsumowując, restauracja to zbiór wielu elementów. Jeśli któryś z nich ewidentnie nie działa, to możesz mieć problem z dalszym rozwojem lokalu. Dlatego sam restaurator, który poważnie podchodzi do swojego biznesu, powinien poświęcać mu jak najwięcej czasu i inwestować w jak najlepszy sprzęt. Zaczynając od mebli czy wyposażeniu kuchni, a kończąc na składnikach, z których powstają dania. Jakością wkupisz się w łaski niejednego klienta, który doceni poważne podejście do sprawy i fakt, że chcesz nakarmić go jak najlepiej potrafisz. Jeśli będziesz trzymać się tych założeń i dołożysz do tego swoje nowe doświadczenia w branży, sukces masz jak w banku.

Artykuł powstał częściowo przy współpracy z firmą LOFT Decora ze Swarzędza. Oferuje ona jakościowe meble do restauracji, biur, mieszkań i nie tylko. Więcej informacji i cała oferta: https://loftdecora.pl/

Art. zewnętrzny

REKLAMA

Admin Admin

Udostępnij:


Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

REKLAMA

AKTUALNOŚCI

REKLAMA

KALENDARZ WYDARZEŃ

23
Środa
Październik 2019
Październik
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123
imieniny:
Edwarda, Marleny, Seweryna

REKLAMA

Pracuj.pl pl.jooble.org