REKLAMA

AKTUALNOŚCIMiastoPowiatSportRozrywkaNaukaTurystykaNa SygnaleKącik PrasowyKulturaPrzetargi i komunikatyWybory

Najsłodsze święto na Mazowszu

Rozrywka

43 wystawców zaprezentowało swoje wyroby regionalne podczas VIII Festiwalu Miodu i Chleba w Kamieńczyku, który odbył się 4 sierpnia. Królował na nim chleb i miód, ale gościły także wszelkie produkty naturalne wytwarzane według tradycyjnych receptur. 

Galeria zdjęć


REKLAMA

Festiwal zainaugurowała zastępca burmistrza Wyszkowa Aneta Kowalewska.

- Nasze dzisiejsze spotkanie to trochę taka sentymentalna podróż smaków, zapachów dzieciństwa i myślę, że będzie to dla was wyjątkowy i piękny dzień. Na pewno dzisiaj atrakcji nie zabraknie - mówiła.

- Cieszę się, że samorząd województwa mazowieckiego jest współgospodarzem tego najsłodszego święta na Mazowszu. Święto miodu i chleba wpisało się już nie tylko w kalendarz ważnych imprez w gminie Wyszków, ale przede wszystkim w kalendarz ważnych imprez na Mazowszu. To, że szanujemy chleb, to, że szanujemy pracę rąk ludzkich, to, że możemy razem bawić się i cieszyć, że możemy prezentować to, co wytworzyliśmy, to jest zasługa gospodarzy zarówno Kamieńczyka jak i Wyszkowa. Bez was to święto nie byłoby tak cudowne. Jako samorząd województwa mazowieckiego cieszymy się, że to święto jest tak ważne, że wpisuje się tak pięknie w historię tego terenu - mówiła Elżbieta Lanc, członek zarządu województwa mazowieckiego, współorganizatora Festiwalu.

Zgromadzonych powitał także sołtys sołectwa Kamieńczyk Adam Bodzan.

 - Po raz ósmy uczestniczę w tym festiwalu, po raz pierwszy z perspektywy sołtysa. Życzę przede wszystkim, żeby było smacznie, swojsko i niepowtarzalnie - mówił.

O tajnikach wypiekania chleba opowiedział Artur "Chlebek" Ziemacki - mistrz mobilnej piekarni.

- Przy wypiekaniu chleba są bardzo ważne cztery elementy: dobra mąka, czysta woda i coś do wzrastania czyli albo idziemy zakwasowo, albo idziemy drożdżowo no i czas na wyrośnięcie. Jeżeli chcemy, żeby w miarę szybko wszystko rosło, to ważne jest wtedy ciepło, jeżeli chcemy, żeby troszeczkę wolniej - to możemy w takiej chłodniejszej temperaturze produkować, jeżeli biorąc pod uwagę drożdże. Przy zakwasie też są różne metody. Ja bym proponował, żeby ludzie już powoli zaczęli się interesować oprócz takich tradycyjnych mąk, które znamy czyli żyto, pszenica lub orkisz, który też znamy, żeby też zacząć się interesować płaskurką - samopsza i krzycą czyli pradawne żyto i to są już takie rzeczy, które zaczynają być odbudowywane. Nie są w zmienionej formie, piekarze mocno angażujący się w zdrowotne rzeczy odbudowujące tradycję, sięgają po te zboża - mówił.

O procesie powstawania miodu opowiedział pszczelarz Marek Gabrych z Pasieki "Pszczoły i My".

- Zacznę od tych tradycyjnych miodów, które pszczoły robią. Znoszą one nektar do ula, który jest powoli odparowywany, zagęszczany, on dojrzewa powoli w ulu, aby później jak już jest dojrzały my go odwirowujemy, musi troszeczkę odstać i zlewamy go do słoików. Natomiast miody z owocami np. truskawkami, malinami to taki miód jest kremowany, czyli polega na długim mieszaniu miodu aż krystalizacja doprowadzi się do stanu kremowego i do tego dosypuje się suszone, sproszkowane, mielone owoce. Jeżeli chodzi o rozpoznanie wartościowego produktu to powiem szczerzę, trzeba mieć swojego sprawdzonego, pewnego pszczelarza. Nie ma doskonałego środka i sposobu na to, żeby rozpoznać wartościowy miód. Niektórzy klienci myślą, że można rozpoznać miód po tym, że się skrystalizuje, ale np. miód czysty akacjowy trzy lata stoi płynny. Z kolei inne miody krystalizują się bardzo szybko. Warto też kierować się smakiem, żeby on był smaczny, aromatyczny. Przestrzegam przed kupowaniem chińskiego miodu, który jest znacznie tańszy. Dwa miody regionalne, tradycyjne, są wpisane na listę produktów tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa: jeden to miód wielokwiatowy ziemi tłuszczańskiej, a drugi miód nadbużański - mówił. 

O procesie wytwarzania miodu opowiedział starosta bartny Andrzej Wojtczak.

- Podstawowym narzędziem pszczelarza jest podkurzacz, który służy do odstraszania pszczół. Następnym ważnym urządzeniem jest tzw. dłuto, które służy do odsklepiania. Pszczoły zaklejają ramkę, przekładki kitem pszczelim. Taką ramkę odsklepioną przenosimy do wirówki, w wirówce miód leci na sito, przelewamy go następnie do słoików i do butelek. W butelkach mamy miód pitny. Taka ramka zapełniana jest miodem przez pszczoły przeważnie po tygodniu. Żeby zebrać jeden litr  miodu, pszczoła pokonuje odległość 40 tysięcy kilometrów na zbieranie. Przez całe swoje życie pszczoła zbiera jedną małą łyżeczkę miodu - opowiadał.

Właściwości miodu omówił - Ryszard Durka z Powiatowego Koła Pszczelarskiego

- Ludzie lubią miód gryczany ponieważ jest aromatyczny i mocny, natomiast miód lipowy jest łagodny. Miód gryczany wskazany jest w problemach kardiologicznych, lipowy wskazany na nerwy, na uspokojenie. Bardzo zdrowy jets pyłek pszczeli, ma bardzo dużo zastosowań, jest bardzo bogady w skałdniki odżywcze, działa przeciwnowotworowo, miód wielokwiatowy wskazany jest głownie dla dzieci ze względu na łagodny smak. Miód zpadziowy to najdroższy miód, również jest polecany przy doregliwościach układu krążenia - mówił pszczelarz. 

Festiwal Miodu i Chleba to także liczne konkursy np. zbijanie ramki na miód - najszybciej z tym zadaniem uporał się pan Jan z Wyszkowa. Przygotowany także tradycyjny konkurs polagający na jak najszybszym zlizywaniu miodu z tacy. Najszybszy okazał się pan Bogdan z Warszawy wraz z małżonką Alicją. Tradycyjnie rozstrzygnięto plebiscyt na produkt festiwalu. W tym roku tytuł ten otrzymał olej rzepakowy naturalny, na zimno tłoczony autorstwa Franciszka Keslera ze Starego Lubiejewa. 

Na uczestników festynu czekał także pokaz wykonania podpłomyków miodowych oraz warsztaty pieczenia chleba z mąki żytniej, pszennej oraz orkiszowej. Warsztaty poprowadził mistrz piekarniczy Artur Ziemacki. Zaprezentowano również warsztaty podbierania miodu, które prowadził prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy z Wyszkowa, starosta bartny Andrzej Wojtczak. Można było także wziąć udział w warsztatach zwijania świec wykonanych przez pszczelarzy.

W rodzinnej strefie zabawy zaaranżowanej przez Pracownię MADU najmłodsi mogli puszczać bańki mydlane, zagrać w koło fortuny - konkurs wiedzy o lesie. Animatorki prowadziły warsztaty "Papierowe wianki" oraz "Malowane koguciki na patyku", a także zabawy sprawnościowe i malowanie buziek. Warsztaty dekorowania słoików i butelek - decoupage przygotował także Ardagh Glass Group z Wyszkowa.

Podczas festiwalu nie zabrakło części artystycznej, w której wystąpiło m.in. Koło Gospodyń Wiejskich z Zabrodzia "Sława", Zespół Liverpool, który wykonał covery zespołu The Beatles (skład: Andrzej Górecki jako John Lennon - gitara, vocal, Grzegorz Szafraniec jako George Harrison - gitara, vocal, Krzysztof Bińkowski jako Paul McCartney - bas, gitara, Paweł Markiewicz jako Ringo Star - perkusja). Wystąpiła także Kapela Czerniakowska w składzie: Andrzej Bujski - vocal, banjo, Damian Orłowski - skrzypce, Robert Kuśmierski - akordeon, vocal, Robert Kuduk - kontrabas, vocal. Zespół zaprezentował folklor warszawski, wykonał również utwory autorstwa Henryka Warsa i Jerzego Petersburskiego. Zespół istnieje od 1968 roku. Gwiazdą festiwalu był śpiewający aktor Dariusz Kordek, który zaprezentował muzyczne szlagiery lat 30. i lat 50.

W niedzielne popołudnie w Kamieńczyku można było zasmakować swojskich wędlin, serów regionalnych (korycińskie i góralskie), olejów, konfitur, lemoniady, pierogów, kawy z różnych stron świata, przypraw, herbaty i ziół, kurpiowskich produktów regionalnych wytwarzanych sposobem domowym według starych sprawdzonych receptur. Przygotowane były także stoiska z rękodziełem, a także z kosmetykami naturalnymi. Festiwal poprowadził Mariusz Kubeł. Głównym organizatorem festiwalu była gmina Wyszków.

REKLAMA

Monika Grzelecka

Udostępnij:


KamieńczykGmina WyszkówFestiwal Miodu i Chlebamiódchleb

Komentarze

Brak komentarzy...

Zostaw komentarz


POLECANE FIRMY

REKLAMA

AKTUALNOŚCI

REKLAMA

KALENDARZ WYDARZEŃ

24
Czwartek
Październik 2019
Październik
Po Wt Śr Cz Pt So Nd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123
imieniny:
Arety, Marty, Marcina

REKLAMA

Pracuj.pl pl.jooble.org