Do przygotowania rekordowej przekąski zużyto 130 bagietek, 15 kg żółtego sera, 12 kg szynki, 10 trzylitrowych słoików ogórków konserwowych, 5 kg masła, 3 kg papryki, 20 główek sałaty oraz 10 pęczków natki pietruszki. W grupie Smerfy są 5 i 6- latki. Wyczyn przedszkolaków znajdzie się w albumie specyficznych rekordów Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych. Stary rekord został pobity aż o 20 metrów. Przy stole z kanapką stanęło 25 przedszkolaków, maluchom pomagali rodzice.
Rekord pobito 19 marca. Imprezę poprowadził Marek Napiórkowski. Wyczyn wyszkowskich przedszkolaków przedstawiono 20 marca w „Pytaniu na śniadanie” w TVP.
Na koniec wydarzenia wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na tort oraz koncert zespołu „Nadbużanie”. Rekordziści dostali też medale i pamiątkowe dyplomy.