Uroczystości dożynkowe rozpoczęły się mszą św. w kościele Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Somiance, odprawioną w intencji rolników, podczas której poświęcono wieńce dożynkowe. Mszy przewodniczył proboszcz parafii ks. Wojciech Zyśk. Efektowny korowód w asyście Mazurskiego Zespołu Pieśni i Tańca "Ełk" z imponującymi i bardzo starannie wykonanymi wieńcami przeszedł ulicami Somianki na czele ze starostami dożynek. W tym roku byli to: Dorota Kuchta mieszkanka Wólki Somiankowskiej i Marcin Rakowski mieszkaniec Barcic w asyście Zofii Kuchty i Marcelego Rakowskiego niosiących miód.
Po liturgii tradycyjnie odbyła się ceremonia dzielenia się bochnem chleba (w kulturze ludowej chleb to nie tylko symbol pożywienia ale także dostatku i pomyślności. Szacunek dla chleba jest do dziś nieodłącznym elementem naszego dziedzictwa kulturowego). Zgodnie z tradycją starosta i starościna wręczają bochen chleba upieczonego z mąki pochodzącej z ostatnich zbiorów gospodarzom dożynek: wójtowi Andrzejowi Żołyńskiemu i wicestaroście Powiatu Wyszkowskiego Tadeuszowi Kuchcie.
Uroczystość poprowadziła naczelnik wydziału promocji i rozwoju Starostwa Powiatowego w Wyszkowie Ewa Michalik:
- Spotykamy się dziś na dożynkach. Ten wyjątkowy w kalendarzu rolnika czas, kiedy zostały zebrane roślinne płody oraz plony zbóż, żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa. Najważniejszych upraw na wsi, bo zapewniających codzienny chleb i produkty na posiłki do kolejnych zbiorów, wymagał odpowiedniej oprawy, dobrego końca, czyli podziękowania za zbiory i dobrego początku, który był zaklinaniem sił natury i upraszaniem Boga o obfitość w nadchodzącym roku. Jak mówi ludowe przysłowie "Bez chleba żyć się nie da". Słowa te są wyrazem naszej codziennej troski o chleb powszedni i głębokim uzasadnieniem dzisiejszej uroczystości. To także świadectwo wielkiego uznania dla rolników, młynarzy, piekarzy i cukierników. Dziś mamy okazję podziękować im za ogromny trud i pracę, dzięki której z szacunkiem traktujemy każdą okruszynę chleba. Spotykamy się dziś w gościnnej gminie Somianka, pięknie położonej nad Bugiem, pośród pól, lasów i łąk. Dziś to właśnie tu chcemy wspólnie podziękować za miniony rok pracy rolników i za to co dzięki nim trafia na nasze stoły każdego dnia - mówiła.
Wicestarosta Tadeusz Kuchta powitał licznie zgromadzonych gości oraz złożył podziękowania rolnikom i delegacjom dożynkowym:
- Dziś na ziemi, z której pochodzę i na której wiele lat pracowałem, odbywa się święto plonów o charakterze powiatowo - gminnym. Bardzo się z tego cieszymy. Dożynki to wyjątkowy czas, czas dziękczynienia stwórcy za plony. Z szacunkiem i uznaniem myślimy o ciężkiej pracy rolnika, o naszych żywicielach, których plony, owoce, produkty towarzyszą nam podczas codziennego życia i bez których nie wyobrażamy sobie naszego funkcjonowania. Przed chwilą, jako gospodarz powiatu, otrzymałem z rąk starostów dożynkowych pachnący bochen chleba, upieczony z tegorocznego ziarna, które wzrastało na ziemi powiatu wyszkowskiego. Nie ma chyba piękniejszej tradycji, niż ta, która nakazuje łamać się chlebem. Dzieląc się z państwem chlebem, jak z rodziną, mam poczucie, że ten gest braterstwa, przyjaźni, chęci przyjścia z pomocą drugiemu człowiekowi jak żaden inny zbiża ludzi do siebie. Jest w nim serdeczność i szczerość, towarzyszy mu wzruszenie i powaga. A smak chleba, którym się dzielimy, nia ma sobie równych. Drodzy rolnicy, za ten wspaniały dar waszych rąk, za owoce waszej pracy, jak że ciężkiej i mozolnej, składam wam słowa najwyższego uznania. Bo owoce tej pracy uzależnione są od wielu okoliczności. Wy doskonale o tym wiecie. O rolnikach tak pięknie powiedział przywódca ludowców Wincenty Witos: "W chłopie żyje i odradza się naród, z niego czerpie swą siłę państwo. On najwięcej daje, najmniej wymaga. Bez niego nia ma i nie może być zdrowego narodu i silnego państwa". Życzę wam dobrego czasu dla rolnictwa, abyście korzystali z nowych możliwości i szans. Życzę dużo zdrowia i pomyślności wam wszystkim, waszym rodzinom i najbliższym. Niech to święto będzie naszą wspólną radością. Bo gmina i powiat to wspólnota, którą tworzymy, to rodzina. Tutaj zawsze musi być wzajemny szacunek i życzliwość, dbałość o wspólne dobro i troska o sąsiada. Dzisiaj będziemy się wspólnie bawić, bo to przecież radosny, dożynkowy dzień w naszej gminie, w naszym pięnym powiecie. Wszelkiego dobra dla was. Swoje wystąienie zakończę słowami, które pamiętam doskonale z dzieciństwa, gdy mijając pracujących w polu rolników wołałem do nich jako mały chłopiec "Szczęść Boże w pracy" - mówił.
Wyrazy podziękowania za trud pracy złożył rolnikom wójt gminy Somianka Andrzej Żołyński:
- Dożynki to święto, które ma w Polsce długą tradycję. Jest wyrazem podziękowanie za zebrane żniwo oraz uhonorowania ciężkiej pracy rolnika. Papież Jan Paweł mówił: "Starajmy się tak postępować i tak żyć, by nikomu w naszej Ojczyźnie nie brakło dachu nad głową i chleba na stole, by nikt nie czuł się samotny, pozostawiony bez opieki". Nie byłoby tego chleba, gdyby nie polska wieś i jej mieszkańcy, dla których codzienny trud to wyraz poszanowania dla tradycji, umiłowania rodzinnej ziemi, poczucia patriotyzmu i odpowiedzialności za byt wszystkich Polek i Polaków. Z dobrodziejstw pracy na roli korzystali wszyscy, dlatego w imieniu samorządu gminnego oraz mieszkańców składam rolnikom najserdeczniejsze podziękowania za tegoroczne plony, dzięki którym nie zabraknie dla nikogo chleba - mówił.
- Dziękujemy dziś za plony, ale przede wszystkim, jesteśmy winni podziękowania rolnikom za ich ciężką pracę - dodał wicewojewoda mazowiecki Robert Sitnik. - Ja jestem przedstawicielem, mieszkańcem dużego maista i myślę, że my jesteśmy szczególnie wdzięczni za to, że mamy stoły pełne zdrowego i pysznego polskiego jedzenia.
Listy gratulacyjne i dziękczynne skierowali do rolników: poseł Maria Koc, poseł Grzegorz Woźniak, poseł Henryk Kowalczyk, poseł Krzysztof Tchórzewski, dyrektor oddziału regionalnego KRUS w Warszawie Anna Choma, prorektor Szkoły Wyższej im. Pawła Włodkowica w Płocku dr Henryk Goryszewski, w którym wyraził ogromny szacunek dla pracy rolników i ich znaczenie dla zachowania tradycji i międzypokoleniowej więzi współtworzących fundament trwałości narodu. Dożynki to tradycyjnie czas wyróżnień. Z rąk starosty Powiatu Wyszkowskiego dyplomy odebrali tegoroczni starostowie uroczystości: Dorota Kuchta i Marcin Rakowski.
Nieodłącznym elementem dożynek są wieńce i kosze dożynkowe. Podziękowania za przygotowanie wieńców dożynkowych dostali przedstawiciele sołectw: Janki, Ulasek, Wólka Somiankowska, Stary Mystkówiec, Nowe Kozłowo, Stare Płudy, Kręgi, Wielątki Rosochate, Zdziebórz, Suwin, Poręba, Starta Pecyna, Gulczewo, KGW Somianka, KGW Wola Mystkowska, KGW Barcice, KGW Nowe Wypychy, KGW Somianeczki, KGW Skorki, KGW Zabrodzie, Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Popowie Kościelnym, DDP "Senior" w Wyszkowie.
Święto plonów to również doskonały czas, by uhonorować rolników za ich ciężką i wytrwałą pracę. Starosta Powiatu Wyszkowskiego tradycyjnie wystąpił do ministra rolnictwa i rozwoju wsi o nadanie odznak honorowych „Zasłużony dla rolnictwa”. Wyróżnieni odznaką honorową są rolnicy, którzy zarówno wynikami produkcyjnymi, jakie osiągają w swoich gospodarstwach, jak również swoją postawą społeczną i swoją wiedzą przyczyniają się do podniesienia poziomu gospodarstw rolnych w Powiecie Wyszkowskim. Wyróżnionymi rolnikami zostali: Arkadiusz Jakubowski z Zabrodzia, Bartosz Kalinowski z Jackowa Górnego, Rafał Jakubczak z Rybna, Adam Suchta z Janowa, Damian Kalisz z Zygmuntowa, Hubert Deluga z Niemir.
Podczas dożynek rozstrzygnięto konkursy na "Nalewkę tradycyjną" oraz "Ciasta z przepisów babuni". Do konkursu na nalewkę zgłoszono 14 nalewek. Pierwsze miejsce zdobyła Bożena Deptuła za wiśniówkę, drugie miejsce przypadło Sylwii Deptule-Stankiewicz za winogronówkę, trzecie miejsce zajęła Renata Misiak za nalewkę "szarlotka". Wyróżnienia otrzymali Paweł Mikołajczyk za pigwówkę, Bogusława Lewandowska za malinówkę, Zofia Kwiatkowska nalewka z czarnego bzu, Żaneta Rogulska za porzeczkówkę, Katarzyna Oleksiak za nalewkę z aronii, Barbara Turek nalewka truskawkowa, Marcin Bogdaniuk za "pijaną śliwkę", Beata Rakowska nalewka z młodych pędów sosny, Katarzyna Rakowska nalewka z winogron, ks. Remigiusz Stacherski za wino mszalne, Łukasz Zaborowski pigwówka. W komisji konkursowej zasiedli: Jolanta Powirska, Andrzej Ruciński, Wiesław Bartosiak, Adam Ciach, Krzysztof Rakowski pod uwagę jurorzy brali oryginalność i walory smakowe nalewki oraz subiektywne odczucia członków komisji po degustacji.
Do konkursu ciast tradycyjnych zgłoszono 21 smakołyków. Wygrało ciasto wykonane przez Barbarę Turek „wisząca babka cytrynowa”. Miejsce drugie zajęło ciasto autorstwa Patrycji Misiak „skarbiec babuni", miejsce trzecie zaś zdobył sernik przygotowany przez Beatę Rakowską. Wyróżnienia otrzymali: Bogumiła Mikołajczyk, Barbara Suchecka, Bogusława Lewandowska, Karolina Pawlak - Kozon, Żaneta Rogulska, Urszula Perczyńska, Bożena Oleksiak, Kinga Kostrzewa, Barbara Mróz, Jadwiga Ślesik, Wiktoria Bartosiak, Bożena Reniewicz, Anita Reniewicz, Natalia Reniewicz, Milena Grześkiewicz, Grażyna Jenoch, Katarzyna Rakowska, Milena Borkowska. Komisja w składzie: Bogusław Powirski, Beata Polak, Henryka Rucińska, Iwona Minasiewicz, Wioletta Wierzbicka oceniano głównie oryginalność receptury wypieku i walory smakowe. Laureatom wręczono dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
W konkursie “Pracuj bezpiecznie” organizowanym przez placówkę terenową KRUS w Wyszkowie laureatami zostali: I miejsce - Grzegorz Jeż , II miejsce - Kacper Staśkiewicz, III miejsce - Danuta Rakowska.
Z występem przybył Mazurski Zespół Pieśni i Tańca "Ełk" czyli zespół wielopokoleniowy, grupujący członków w różnych kategoriach wiekowych. MZPiT "Ełk" to grupa, która stara się odtworzyć zapomniane zwyczaje o obrzędy regionu Mazur, wraz z muzyką, przyśpiewkami, pieśniami i tańcem. Na scenie pojawił się także kabaret "Czwarta Fala". Panowie przedstawili bogaty program satyryczny i nawiązali zabawną interakcję z publicznością.
Blok koncertowy rozpoczęła wokalistka "Tia Maria”, która wykonała utwory muzyki tanecznej oraz zaprosła na scenę i do wspólnego śpiewania najmłodszych uczestników dożynek. Niewątpliwą atrakcją niedzielnego popołudnia w Somiance był koncert jednej z największych gwiazd cygańskiej sceny muzycznej, nazywanej księżniczką cygańskiej piosenki - Patrycji Runo wraz z oprawą taneczną Rada Dance Art. Artystka zaprezentowała najbardziej znane i lubiane przeboje cygańskie. Najbardziej oczekiwanym występem był koncert zespołu Classic na czele z wokalistami Mariuszem Winnickim i Robertem Klattem. Podczas niedzielnego koncertu wykonali wiele utworów m.in. "Jolka, Jolka", "Hej czy ty wiesz", "Nie płacz Ewka". Publiczności tak przypadł do gustu repertuar muzyków, że bisowali aż cztery razy. Zwieńczeniem dożynek był występ lokalnej gwiazdy disco zespołu "Golden Eye" na czele z wokalistą, Michałem Wojtkowskim. Każda piosenka była okazją do jeszcze lepszej zabawy i tańca. Na niedzielne uroczystości w Somiance przygotowano "miasteczko dożynkowe", w którym można było odnaleźć smaki i tradycje Mazowsza regionu Puszczy Białej przygotowane przez KGW z Powiatu Wyszkowskiego. Posmakować można było m.in. miodu, wędlin, chleba ze smalcem, ciast, domowych przetworów. Dla najmłodszych przygotowany był lunapark i dmuchańce. Atrakcją dożynek był również traktor wykonany z bel słomy owiniętych folią i fantazyjnie udekorowany, autorstwa Pawła Mikołajczyka i Piotra Przybysza. Całe wydarzenie zakończył pokaz fajerwerków.
Podczas imprezy wolontariusze prowadzili zbiórkę funduszy dla małego Antosia Kowalskiego, chłopca cierpiącego na autoimmunologiczne zapalenie mózgu. Pieniądze ze zbiórki przeznaczone będą na leczenie, terapię i rehabilitację.