Do produkcji 1 kg wołowiny korzystamy z 15 400 l wody, a do wyprodukowania 1 kg warzyw takich jak pomidor, kapusta czy sałata zużywamy ok. 230 l wody czyli ponad 60 razy mniej - takie oraz wiele innych ciekawostek mogli usłyszeć mieszkańcy na pikniku "Złap klimat" w Wyszkowie - informuje gmina Wyszków. Rzeczywiście w trakcie imprezy było wiele okazji i możliwości do poszerzenia swojej wiedzy na temat proekologicznych zachowań, które zmierzają do ograniczania zużycia prądu, wody, nadprodukcji śmieci. Wydarzenie miało charakter edukacyjny i było adresowane do wszystkich grup wiekowych, dzieki czemu w niedzielne popołudnie na placu Miejskim każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na stoiskach gminnych i PWiK po sprawdzeniu swojej wiedzy ekologicznej można było wygrać nagrody, a wiele osób wzięlo udział w ciekawej "próbie smaku", w której musieli odróżnić wodę bieżacą od butelkowanej. Wyszkowianie mogli zbadać próbkę gleby ze swojego ogródka i sprawdzić ilość zanieczyszczeń na przyniesionych roślinach. Najmłodsi mieszkańcy wspinali się na drzewa i spędzali czas podczas atrakcyjnych zabaw i warsztatów z wykorzystaniem darów natury - pletli wianki, wykonywali ekoludziki oraz ekologiczne zabawki. Odbył się także pokaz arborystyczny. Specjaliści edukowali, jak założyć łąkę kwietną. Podczas imprezy organizatorzy rozdali ponad 2 tysiące roślin, edukując na temat ich uprawy. Najmłodsi chętnie poznawali tajniki obiegu wody. Na stoiskack tematcznych m.in. Sanepidu dowiedzieli się, jak oszczędzać energię w naszych domach oraz jaki wpływ palenie tytoniu ma na nasz organizm. Mogli też przymierzyć alko- i narkogogle, aby sprawdzić, co dzieje się z naszą percepcją po spożyciu środków odurzających. Wyszkowska policja uczyła bezpiecznych zachowań na drodze. Ogłoszono także zwycięzców gminnych konkursów ekologicznych. Na zakończenie zagrał zespół Happysad.
Fot. Tuba Wyszkowa/ Gmina Wyszków