Palcówka z Somianki nagrodzona przez marszałka

Autor: Admin Admin

Powiat | Czwartek, 09 cze 2022 17:01

Zakłady Mięsne Somianka i ich kiełbasa dojrzewająca palcówka zostały nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego dla najlepszych smaków Mazowsza.

Powiat

REKLAMA

Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie - to wszystko walory produktów nagrodzonych. Spośród 127 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich - w sumie w 12 kategoriach. Laureaci zostali nagrodzeni podczas uroczystej gali, która odbyła się 8 czerwca w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. Jak wskazuje marszałek Adam Struzik, nagrody przyznawane przez samorząd województwa tradycyjnym produktom są gwarancją jakości. 

- Konkurs o Laur Marszałka od lat pokazuje, że smaki mazowieckich produktów są bardzo różnorodne, ale łączą je wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest nieodłączną częścią regionalnej tradycji, która mimo upływu lat, wciąż trwa - dodaje.

W tej edycji konkursu zgłoszono 127 produktów żywnościowych: w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców. Wśród nagrodzonych Laurem znalazła się m.in. kiełbasa dojrzewająca palcówka produkowana przez  Zakłady Mięsne Somianka, znane w całym powiecie wyszkowskim i nie tylko. Palcówka to tradycyjna, kresowa suszona kiełbasa dojrzewająca rozpowszechniona w kuchni kresowej i nie tylko. Kiełbasa palcówka składa się z mięsa wieprzowego, które upycha się palcami, do jelita, stąd nazwa.

W konkursie o Laur Marszałka na najlepszy produkt roku 2021 mogli wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego. Zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty oraz organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Koniecznym warunkiem było udokumentowanie swojej działalności posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Co ważne, zgłoszony produkt musiał być powtarzalny, tak by można go było m.in. promować przy różnych okazjach.

Źródło: mazovia.pl

REKLAMA


Komentarze (4).

REKLAMA

manolo

to se wsadz

manolo

produkt...MAD IN P.R.C.

Nie taki lider

Od wielu osób słyszę że w sklepach Somianki jest drogo. Tracą markę w Wyszkowie sprzedając drogo produkty innych firm.

:D

"Palcówka z Somianki"??? I jak tu o przyroście naturalnym dyskutować? "...Kiełbasa palcówka składa się z mięsa wieprzowego, które upycha się palcami, do jelita..." Ja pierdziu, Dżizusss... Co za instrukcja dla zboka. Sami sobie wpychajcie mięso w jelito!

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA