Jedną z głównych atrakcji tegorocznego festiwalu będzie występ zespołu "Kurpiowszczyzna" z Myszyńca. Zespół powstał w 1974 roku. Jego działalność artystyczna oparta jest na możliwie wiernym odtwarzaniu tradycyjnych pieśni, tańców, zwyczajów i obrzędów kurpiowskich w sposób szczególny z okolic Myszyńca. Finałową atrakcją wydarzenia będzie koncert grupy "REDLIN", która znana jest już wyszkowskiej publiczności, albowiem ich wystep uświetnił "Dni Wyszkowa" w roku 2011. Zespół zaprezentuje się w folkowych rytmach z całego świata.
Poniżej prezentujemy program sierpniowego wydarzenia. Organizatorzy zastrzegają jednak możliwość jego zmiany:
- godz. 14.00 -> rozpoczęcie imprezy, powitanie gości, przedstawienie programu i wystawców imprezy,
- godz. 14.30 -> prezentacja i zaproszenie do udziału w warsztatach pieczenia chleba,
- godz. 15.00 -> koncert okolicznościowy młodzieżowej orkiestry dętej OSP,
- godz. 16.00 -> prezentacja wystawców/wyrobów biorących udział w konkursie „produkt festiwalowy”,
- godz. 17.00 -> występ zespołu Kurpiowszczyzna z Myszyńca – widowisko „miodobranie”,
- godz. 18.00 -> pokaz strażacki w wykonaniu OSP Kamieńczyk:
* prezentacja sprzętu strażackiego,
* pokazy umiejętności strażaków,
* konkursy i zabawy,
- godz. 19.30 -> koncert zespołu „Redlin”
Pomiędzy poszczególnymi prezentacjami i występami odbędą się :
- konkursy tematyczne,
- stoiska wystawiennicze,
- wystawa „Dawne i współczesne ule”, „Od ziarenka do bochenka”,
- pokaz „wirowania miodu”,
- dzień otwarty w Muzeum Etnograficzno-Historycznym,
- kącik czytania dla dzieci,
- degustacja produktów regionalnych,
- wybór produktu festiwalu,
- gry i zabawy sprawnościowe z nagrodami dla dzieci i dorosłych oraz inne atrakcje.
Burmistrz Wyszkowa, Grzegorz Nowosielski, serdecznie zaprasza do współpracy i zorganizowania stoisk promocyjnych osoby i firmy, gospodynie i gospodarstwa zajmujące się agroturystyką, aktywnym wypoczynkiem, rękodziełem artystycznym i innym, produkcją naturalnych produktów spożywczych – w szczególności chleba i miodów, wyrobów piekarniczych w tym wiejskich ciast, również produktów mlecznych, wędliniarskich, marynat – tych opartych na naturalnych produktach i tradycyjnych recepturach.