Gospodynie z Gaju przypomniały tradycyjny sposób kiszenia kapusty, ale pokazały także, jak wiele smacznych dań można przyrządzić z tego powszechnie dostępnego warzywa. Wśród serwowanych potraw były m.in. placki z kapusty kiszonej. kapuśniak, surówka z kapusty, czy zapiekane gołąbki. Goście warsztatów mogli też zakosztować domowego wypieku chleba i ciasta, swoiskich wędlin, smalcu domowej roboty. Do beczek "Gajowianki" zakisiły tego dnia 60 główek, czyli 150 kg kapusty! Już niebawem, 13 grudnia, wykorzystają ją do przygotowania tradycyjnych wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami oraz świątecznych uszek.
Kapusta tego dnia królowała zarówno na stole, jak i w zabawie. Młodzi wolontariusze z Zabrodzia zorganizowali zabawy i konkurencje sportowo-rekreacyjne na świeżym powietrzu z wykorzystaniem główek kapusty. Dzieci m.in. rzucały do celu, skakały przez kapustę, biegały slalomem wśród jej "główek". Na wszystkich czekało ognisko z kiełbaskami. Chętni nucili tradycyjne przyśpiewki z akompaniamentem akordeonu.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Smaki łączą pokolenia...", na które KGW "Gajowianki" pozyskało dofiansowanie z Lokalnej Grupy Działania. 26 października przeprowadzono pierwsze warsztaty kulinarne. Gospodynie: Milena Stokowska, Aneta Baranowska, Grażyna Połodziuk, Renata Tymińska, Grażyna Paź, Ewa Rosińska, Anna Kornacka zdradziły wówczas tajniki wypieku domowego chleba i wyrobu masła.