REKLAMA

REKLAMA

"Gajowianki" i tradycyjne smaki

Autor: Elwira Czechowska

Powiat | Niedziela, 17 lis 2019 00:51

W ramach projektu "Smaki łączą pokolenia" Koło Gospodyń Wiejskich "Gajowianki" zaprosiło minionej soboty do Gaju na warsztaty kiszenia kapusty.

Gospodynie z Gaju przypomniały tradycyjny sposób kiszenia kapusty, ale pokazały także, jak wiele smacznych dań można przyrządzić z tego powszechnie dostępnego warzywa. Wśród serwowanych potraw były m.in. placki z kapusty kiszonej. kapuśniak, surówka z kapusty, czy zapiekane gołąbki. Goście warsztatów mogli też zakosztować domowego wypieku chleba i ciasta, swoiskich wędlin, smalcu domowej roboty. Do beczek "Gajowianki" zakisiły tego dnia 60 główek, czyli 150 kg kapusty! Już niebawem, 13 grudnia, wykorzystają ją do przygotowania tradycyjnych wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami oraz świątecznych uszek.   

Kapusta tego dnia królowała zarówno na stole, jak i w zabawie. Młodzi wolontariusze z Zabrodzia zorganizowali zabawy i konkurencje sportowo-rekreacyjne na świeżym powietrzu z wykorzystaniem główek kapusty. Dzieci m.in. rzucały do celu, skakały przez kapustę, biegały slalomem wśród jej "główek". Na wszystkich czekało ognisko z kiełbaskami. Chętni nucili tradycyjne przyśpiewki z akompaniamentem akordeonu. 

Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Smaki łączą pokolenia...", na które KGW "Gajowianki" pozyskało dofiansowanie z Lokalnej Grupy Działania. 26 października przeprowadzono pierwsze warsztaty kulinarne. Gospodynie: Milena Stokowska, Aneta Baranowska, Grażyna Połodziuk, Renata Tymińska, Grażyna Paź, Ewa Rosińska, Anna Kornacka zdradziły wówczas tajniki wypieku domowego chleba i wyrobu masła. 

REKLAMA

Tagi.


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

Usługi
Motivation Direct Sp. z o.o.

Czeczota 31 02-607 Warszawa

[email protected]

+48 22 201 24 56

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA