REKLAMA

REKLAMA

Kamieńczyk palce lizać!

Autor: Admin Admin

Rozrywka | Niedziela, 06 sie 2017 21:38

By promować miejscowość i gminę Wyszków, kultywować tradycję regionu, poznawać nowe smaki - już od sześciu lat spotykamy się w Kamieńczyku na Festiwalu Miodu i Chleba. 

Impreza nazwą i tematyką nawiązuje do dwóch produktów goszczących na co dzień na naszych stołach, którymi gmina Wyszków może się szczycić. Ale Festiwal nie ogranicza się jedynie do promocji miodu i chleba. Do Kamieńczyka zjeżdżają na początku sierpnia wytwórcy najróżniejszych przysmaków regionalnych, czy wręcz lokalnych, ekologicznych, produkowanych z naturalnych składników. 

- To najbardziej smakowita impreza na Mazowszu - podkreślał gospodarz, burmistrz Wyszkowa Grzegorz Nowosielski.

Trudno odmówić mu racji. Po strawie duchowej, czyli nabożeństwie w miejscowej parafii w Kamieńczyku, każdy chętnie udawał się także po coś dla... podniebienia. A było w czym wybierać. Na kilkudziesięciu festiwalowych stoiskach można było znaleźć produkty, których darmo szukać na marketowych półkach: oryginalne sery, chleby na naturalnym zakwasie, tradycyjne lody, podpiwek, kwas chlebowy, ekologiczne konfitury, swojskie wędliny, smalec. Można było zakosztować także serwowanych w polowych kuchniach bigosów, pierogów, cepelinów a nawet nadbużańskiej rybki wprost z patelni. Degustatorów nie brakowało. Wielu ustawiało się w długiej kolejce po pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem lub miodem. Produktem tegorocznego Festiwalu okrzyknięte zostały sodziaki, czyli regionalne "pączusie", przygotowane przez Kuźnię Kurpiowską w Pniewie.

Jak podkreślał burmistrz Wyszkowa, ta impreza ma być dla starszego pokolenia powrotem do smaków z lat młodości, a dla młodych - odkrywaniem nowych, ciekawych, często zaskakujących przysmaków. 

- Chcemy promować uroki kamieńczykowskiej ziemi. Organizujemy tę imprezę także po to, żeby mieszkańcy Kamieńczyka, Świniotopi, Pustych Łąk, Loretto mogli się integrować z naszymi gośćmi z Warszawy i okolic, ale również po to, by ocalić od zapomnienia zwyczaje naszych ojców i dziadków - zwyczaje kulinarne i zwyczaje pracy - mówił.

Nie tylko jadłem kamieńczykowski Festiwal stoi. Na scenie występy, koncerty, konkursy. Publiczność z przyjemnością wysłuchała muzyki country w wykonaniu zespołu "Droga na Ostrołękę". W przeglądzie zespołów pieśni i tańca zaprezentowali się: "Wyszkowiacy", "Nadbużanie", "Złote Lata". Wspaniały koncert dała też Kapela Praska. A po godz. 19.00 rozpoczęła się zabawa taneczna z grupą ALT.

Imprezie towarzyszyły także inne atrakcje. Z zaciekawieniem przyjęto warsztaty pieczenia chleba. Wiele osób skorzystało z zaproszenia na dzień otwarty w Muzeum Historyczno-Etnograficznym Henryka Słowikowskiego. Prezentację przygotowało Powiatowe Koło Pszczelarzy w Wyszkowie, współorganizator Festiwalu. Były zabawne konkursy, m.in. kto szybciej wyliże miód z miseczki. Na dzieci czekały dmuchańce, plac zabaw, pokaz wozu strażackiego i wyposażenia OSP Kamieńczyk oraz liczne stoiska z zabawkami i łakociamiOblegane przez turystów, zwłaszcza z Warszawy, było stanowisko promocyjne gminy Wyszków i Punktu Informacji Turystycznej, gdzie można było otrzymać lokalne gadżety, informatory, mapy. Do odwiedzania Kamieńczyka - nie tylko podczas sierpniowego Festiwalu - zachęcał sołtys Marek Curuł wraz z Radą Sołecką - współorganizatorzy imprezy - oraz proboszcz lokalnej parafii. 

Festiwal Miodu i Chleba ma już swoja markę, dlatego zostanie zgłoszony do marszałka województwa mazowieckiego jako pretendent do tytułu "Produkt turystyczny Mazowsza 2017". 

REKLAMA

Tagi.


Komentarze (0).

REKLAMA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz.

REKLAMA

Polecane firmy.

Dziecko
"MADU" Pracownia Zabawy i Rozwoju

ul. Geodetów 31 07-200 Wyszków

[email protected]

510-965-263

www.madu.com.pl

Dziecko
Żłobek Jadwinia

ul. Jana Kochanowskiego 70C 07-201 Lucynów Duży

[email protected]

506 873 194

www.jadwinia.edu.pl

REKLAMA

Najnowsze komentarze.

REKLAMA

Nadchodzące wydarzenia.

REKLAMA

Okazje.

REKLAMA