Radni gminy Brańszczyk podjęli uchwałę w sprawie ustalenia maksymalnej liczby zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych na terenie gminy, zwiększając limit na sprzedaż najmocniejszych alkoholi, tzn, powyżej 18% w sklepach.
- Brak odpowiedniej liczby zezwoleń powoduje, że nowi przedsiębiorcy, chcący rozpocząć działalność w zakresie sprzedaży alkoholu, nie mogą otrzymać zezwolenia na jego sprzedaż, a dotychczasowi przedsiębiorcy w sytuacji, gdy dotychczasowe zezwolenie straci swą ważność, mogą mieć trudności w ponownym uzyskaniu zezwolenia, ponieważ ustawa wprowadziła nowe zasady uzyskiwania zezwolenia - czytamy w uzasadnieniu uchwały.
Argumentację radnym przedstawiła także sekretarz gminy:
- Zwiększona zostanie liczba zezwoleń na sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 18%. Wcześniej były to 23 zezwolenia teraz będzie maksymalnie 25 zezwoleń. Działania w tym kierunku zostały podjęte na wniosek przedsiębiorcy. W dwóch sołectwach - Udrzynek i Trzcianka - odbyły się konsultacje. Mieszkańcy wyrazili się pozytywnie i stąd projekt uchwały - mówiła Beata Wójcik.
- Brakuje mi stanowiska Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych - stwierdził radny Sławomir Kraszewski. - Mam świadomość, że ustawa zobowiązuje tylko do zasięgnięcia opinii jednostek pomocniczych, w tym przypadku sołectw Trzcianka i Udrzynek, jednak - biorąc pod uwagę rolę, jaką pełni Komisja w zakresie polityki przeciwdziałania alkoholizmowi - jej stanowisko, choć nie wymagane prawem, mogłoby stanowić cenny głos merytoryczny i społeczny w tej sprawie.
- Podejmując uchwałę odnośnie liczby zezwoleń jesteście państwo organem uchwałodawczym, a komisja "alkoholowa" jest organem wykonawczym. Rozmawiałam z członkami komisji i powiedziano mi, że to Rada decyduje. Jak Rada podejmie uchwałę, tak komisja się dostosuje. Komisja ma obowiązek wydawania, wyrażania opinii na posiedzeniach odnośnie zezwoleń, gdzie będzie sprzedawana w danym momencie sprzedaż alkoholu, a liczbę zezwoleń jako ogran uchwałodawczy państwo ustalacie - odpowiadała sekretarz.
Jak czytamy w uzasadnieniu uchwały, "proponowana liczba zezwoleń nie stoi w sprzeczności z Gminnym Programem Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych oraz Przeciwdziałania Narkomanii przyjmowanym rokrocznie, określającym gminne strategie w zakresie profilaktyki oraz minimalizowania szkód społecznych i zdrowotnych wynikających z używania alkoholu".
Gmina uzasadnia, że proponowane limity są "optymalne dla zapewnienia równości wobec prawa zarówno podmiotów wykonujących działalność gospodarczą, jak i tych, które zamierzają tą działalność podjąć w przyszłości". Uznaje, że "ustalenia zawarte w projekcie uchwały nie będą miały negatywnego wpływu na odpowiednie kształtowanie polityki społecznej w zakresie przeciwdziałania alkoholizmowi i nie będą zakłócały porządku publicznego i konkurencji wśród przedsiębiorców oraz zachęcą przedsiębiorców do tworzenia nowych obiektów handlowych, dającym zatrudnienie mieszkańcom gminy".
- Należy stwierdzić, że zmiana uchwały nie wpłynie zasadniczo na zwiększenie dostępności alkoholu, natomiast przyczyni się do podwyższenia konkurencyjności małych i średnich firm prowadzących działalność handlową - czytamy w uzasadnieniu uchwały.
Przekonało ono większość radnych. Za zwiększeniem limitu zagłosowało 13 osób: Adam Błoński, Paweł Bralewski, Sławomir Gałązka, Joanna Klimek, Grzegorz Kruszewski, Grzegorz Kulesza, Waldemar Pakieła, Andrzej Skłucki, Michał Stankiewicz, Joanna Szydlik, Jadwiga Uchal, Marlena Wóltańska, Jadwiga Wyszyńska. Przeciw był tylko jeden radny - Sławomir Kraszewski.
Obecnie na terenie gminy Brańszczyk obowiązują nastepujące limity zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych:
1. Przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży (sklepy):
- do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo - 36 (do wykorzystania pozostaje wolnych 10 koncesji)
- powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa) - 29 (do wykorzystania pozostaje wolnych 7 koncesji)
- powyżej 18% zawartości alkoholu - 25 (do wykorzystania pozostają wolne 2 koncesje)
2. Przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży (lokale gastronomiczne):
- do 4,5% zawartości alkoholu oraz na piwo - 8 (do wykorzystania pozostają wolne 2 koncesje)
- powyżej 4,5% do 18% zawartości alkoholu (z wyjątkiem piwa) - 5 (do wykorzystania pozostają wolne 4 koncesje)
- powyżej 18% zawartości alkoholu - 7 (do wykorzystania pozostają wolne 4 koncesje).